Wat betekent het “indragen” van een doek?

Wat betekent het “indragen” van een doek?

Wat betekent het “indragen” van een doek.

Je leest en hoort het vaak, de term “indragen” of “inbreken” van een draagdoek. Maar wat betekent dat nu precies?

Een doek die vers geweven van het weefgetouw komt is in loomstate, oftewel ongewassen en onbehandeld. De stof is dan meestal nog wat stug. Door je doek te wassen en te gebruiken, worden de vezels opgerekt en uitgerekt waardoor de vezels zich zullen openen en “bezinken”. De doek wordt zachter en uiteindelijk zal de doek zijn “ingedragen”. Een doek die zacht uit de verpakking komt is dus nog niet ingedragen of ingebroken! 

Alleen wassen zorgt er ook niet voor dat een doek is ingedragen/ingebroken. Hoewel er meerdere manieren zijn om een nieuwe doek al voor gebruik te behandelen zoals stomen of fabrieksmatig reinigen, zal dit er alleen voor zorgen dat alle productie resten worden geëlimineerd en zal de doek ook zachter maken. Maar dan is je doek, hoewel zacht en klaar om te gebruiken, nog steeds niet ingedragen.

Sommige vezels hebben langer nodig om in te breken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld hennep of linnen. 

Wat kun je wel doen om de doek goed in te dragen of in te breken? Knopen! Neem je doek in gebruik, knoop hem zo vaak je wilt. Hierdoor bereik je het snelste het gewenste resultaat. Een doek die is ingedragen zal vele male comfortabeler en zachter zijn en fijner te knopen, zodat je optimaal gebruiksgemak zal ervaren en de stof volledig tot zijn recht komt. Het hoort nu eenmaal bij het proces van weven, wassen en gebruiken voor een optimaal resultaat.