Draagdoek patroon
Dragen van je baby hoeft niet veel te kosten. Het is mogelijk om een draagdoek zelf te maken. Om het babydragen te ondersteunen, biedt SlingoMama een aantal gratis patronen voor het maken van een lange draagdoek, ook bekend als een knoopdoek, mei tai en podaegi.
Draagdoek
De meeste simpele draagdoek is een stuk stof van 5 meter lang en 70 cm breed. Deze lengte van draagdoek zal genoeg zijn voor mensen met een kledingmaat t/m 46. Indien je kledingmaat groter dan 46 is, kun je beter 5,5 meter stof voor je draagdoek nemen.

Je hebt nodig:
Een stuk stof van 5 meter lang en 75 cm breed.
Let op dat natuurlijk stoffen kunnen krimpen. Neem 3-5% meer stof of was het van te voren.
Werkwijze:
Zoom alle kanten van de draagdoek om.
Welke stof
Net als voor bijna alle andere draagsystemen is voor een lange draagdoek een niet rekbare stof het beste. De stof moet niet rekken in de lengte. Het kan een beetje rek in de breedte hebben, maar dat is niet noodzakelijk.
Jacquard stoffen bevallen heel goed. Door de speciale diagonale weeftechniek krijgen de draden meer beweging waardoor de stof goed spreidt en het is heel soepel. Een vergelijkbaar effect hebben ook jeansstoffen. Je moet wel een dunner type nemen. De dikke types van jeans zijn niet zo geschikt voor een lange draagdoek. Ze zijn veel zwaarder en moeilijker om te knopen.
Voor een draagdoek voor de zomer zoek je het beste stoffen met een diagonale weeftechniek. Heel goed zijn stoffen zoals jacquard, lichte jeans, katoen of katoen met linnen. Deze stoffen ademen heel goed en laten lucht door, wat heel belangrijk is voor de zomer. Pas op met dunne stoffen. Het lijkt alsof ze beter voor de warmte zijn, maar meestal is het niet zo. Door een strakke weeftechniek zijn ze dunner, maar ze ademen minder goed en laten weinig lucht door. Babydragen in zulke stoffen is onprettig want ze zijn minder zacht en snijden in de drukpunten.
Het gebruik van gladde stoffen zoals satijn wordt afgeraden. Ze zien er heel mooi uit maar zijn niet geschikt voor babydragen.
Fleecestoffen kan je gebruiken om een draagdoek voor de winter te maken. Ze houden de warmte heel goed vast en zijn geschikt voor zeer koude winters. Let op, want in Nederland hebben we niet zo veel dagen met een zeer lage temperatuur en je kindje in een fleece draagdoek dragen terwijl het niet echt koud is kan leiden tot oververhitting.
Fleece zal altijd wat rek hebben, want fleece zonder rek bestaat niet. Het meest geschikt is fleece met minimum rek. Neem een fleece stof die geen achterkant heeft, want anders gaan de randen naar binnen rollen.
Mei Tai
Eugenie en Madina MuminovaSchema 1
Hoogte van het ruggedeelte – 57 cm (7 cm van de hoogte is voor het ovale gedeelte) Breedte boven (het breedste bovenste stuk) - 42 cm
Breedte beneden (het smalste stuk) – 38 cm
Lengte van de schouderbanden – 2 meter
Lengte van de tailleband – 160 cm
Breedte van de schouderbanden – 13 cm
Breedte van de tailleband – 9 cm
Je hebt nodig:
3 meter stof (150 cm breed)
26 cm vulling (150 cm breed)
Advies voor het uitzoeken van de stof
Net zoals voor bijna alle andere draagdoeken is een niet rekbare stof het beste, maar een beetje rek in de breedte is toegestaan.
Zoek een stof die een beetje dik is, zoals katoen, linnen, of zachte jeansstof. Let erop dat de draden zelf dik en stevig zijn.
Neem geen gladde stoffen zoals satijn voor de binnenkant van de rugpand en voor de schouderbanden. Zulke stoffen zullen sneller glijden. Je kan ze wel voor versiering op de buitenkant van de rugpand gebruiken.
Werkwijze
De stof knippen:
Rugpand (2 stuks) volgens het schema + 1,5 cm aan elke kant voor het zomen
Schouderbanden (2 stuks): 21 cm breed en 210 cm lang (extra centimeters voor het zomen zijn inbegrepen)
Tailleband (1 stuk): 19 cm breed en 163 cm lang (extra centimeters voor het zomen zijn inbegrepen)
Let erop dat natuurlijke stoffen; 3-6% kunnen krimpen. Houd er rekening mee, of was de stof voordat je gaat knippen.
De vulling knippen:
Vulling voor de schouderbanden (2 stuks): 8 cm breed en 140 cm lang.
Stappenplan
Vouw de tailleband in de lengte, zodat de voorkant van de stof aan de binnenkant is. Naai de band langs de rand in de lengte. Vouw hem om zodat de voorkant van de stof buiten is en pers.
Doe hetzelfde met de 2 schouderbanden. Vouw eerst in de lengte zodat de voorkant van de stof aan de binnenkant is. Naai de banden langs de rand in de lengte. Vouw ze om en pers.
Stop de vulling in de schouderbanden. Zet een steek op afstand van 10-15 cm in de breedte van elke schouderband zodat de vulling op zijn plek blijft.
Vouw de onbewerkte kanten van de schouderbanden en de tailleband naar binnen en stik ze in de breedte. Laat de zijkanten van de schouderbanden waar de vulling zit open. Ze worden straks in het ruggedeelte genaaid.
Plaats de 2 stukken van het ruggedeelte tegen elkaar, zodat de voorkanten aan de binnenkant zijn. Je hebt dan de achterkanten van de stof naar buiten. Plaats de schouderbanden tussen de rugpanden in de bovenste hoeken zodat de onbewerkte kanten van de schouderbanden 5-10 cm er uit lopen zoals op Schema 2. Zie de groene gevulde stukken. Je moet alleen die 5-10 cm kunnen zien. De rest van de schouderbanden lopen tussen de rugpanden – zie de groene dunne lijnen.
Speld ze goed vast. Stik het ruggedeelte met 1,5 cm zoom vanaf het midden van de rechter kant naar boven, en tot het midden van de linker kant.


Schema 2
Haal de spelden eruit. Vouw de Mei Tai om. Pers. De vulling niet persen, anders wordt het hard.
Zet de tailleband in de onderkant van het ruggedeelte. Vouw de onderkanten van de rugpanden naar binnen, en speld de tailleband aan het rugpand vast. De tailleband loopt als het ware tussen de 2 gedeeltes van de rugpand.
Stik de rest van het ruggedeelte: vanaf het midden van de rechter zijkant, naar beneden, en tot het midden van de linker zijkant.
Zet nog een steek langs de bovenkant van de tailleband in de breedte van het ruggedeelte zodat het vast op zijn plek blijft. Haal de spelden eruit.
De bovenste hoeken van de Mei Tai waar de schouderbanden vastzitten, stik je met extra steken in de vorm van een vierkant of kruis. Zorg ervoor dat deze hoeken goed vastzitten, zodat de schouderbanden niet losgaan als je je kindje straks gaat dragen.
Je Mei Tai is klaar!
Podaegi


De afmetingen van de gemaakte podaegi
Band: lengte 450 – 500 cm, breedte 10 cm
Pand: lengte 80 – 100 cm, breedte 110 – 150 cm
Vulling voor de band: lengte 300 cm, breedte 10 cm


Stof kiezen
Voor de pand is een zachte, niet glijdende stof het beste. Let op dat de stof geen grove plooien maakt. Hier kan je denken aan katoen, dunne katoen. Als de stof te dun is, is het verstandig om je podaegi uit 2 lagen stof maken. In dit geval heb je 2 keer zo veel stof nodig. Voor de band heb je een stevig stof nodig, zoals linnen of jeans. De stof voor de band hoort zonder rek te zijn.
De stof knippen
de band: 1 stuk van 20 cm breed en 450-500 cm lang ( + 1,5 cm extra voor het zomen)
de pand: 80-110 cm hoog, 110-150 breed. Knip 1 stuk voor een normale stof en 2 stukken voor dunne stof.
Vulling voor de band: 10 cm breed en 300 cm lang.
Werkwijze
De pand. Zoom de randen om. Indien je een dunne stof hebt en je pand vanuit 2 stukken bestaat, plaats ze teken elkaar met de voorkanten naar binnen. Stik de 2 zijkanten en de onderste kant. Vouw het om en stik weer langs de randen, maar nu stik je op de voorkant.
De band. Vouw de stof zodat de voorkant naar binnen is. Stik de band 170 cm vanaf elke kant, zodat er een opening van 450-500 cm blijft. Deze opening moet gelijk aan de lengte van de pand zijn. Vouw de band om. Zet de vulling in het midden. Zet een steek op de voorkant van de band waar de einden van de vulling zich bevinden om de vulling vast te maken.
De samenvoeging. Zet de pand in de opening van de band. De pand moet zicht bevinden tussen de 2 kanten van de band. Vouw de onbewerkte randen van de band naar binnen. Speld ze vast. Zet een steek op de voorkant van de band om de pand en de band vast te maken. Zet een aantal steken op de band, zodat de vulling op zijn plek blijft tijdens het wassen.
Vertaald van www.slingokonsultant.ru
Heeft u een opmerking of suggestie? Wij horen het graag!