Search

Newsletter

girasol woven wrap guatemala

De Girasol draagdoeken zijn handgeweven in Guatemala in een familieweverij. Tegenwoordig zijn er weinig merken van de draagdoeken die nog steeds handgeweven zijn en dat maakt de Girasol draagdoeken heel bijzonder.

 

De Girasol draagdoeken worden met 2 weeftechnieken geweven: kruiskeper en diamond. De stof geweven in deze technieken heeft een lichte diagonale rek. Daardoor neemt de doek de vorm van je lichaam beter en zorgt voor een goede gewichtsverdeling zonder drukpunten.

 

Weefonregelmatigheden

 

Verschillende weefonregelmatigheden komen soms voor op de Girasol draagdoeken omdat deze

handgeweven zijn. Deze weefonregelmatigheden hebben geen invloed op de veiligheid van de draagdoek. De meest voorkomende weefonregelmatigheden zijn:

  • een lubbertje, een verdikking, of knoopje, of bobbeltje

  • 1 gebroken draad

  • 1 gemiste draad in de breedte of in de lengte

  • zichtbare strepen door de breedte van de doek die onstaan door verschillende spanning in de draden zoals op de onderstaande foto van de Girasol Symphuo. Meestal zitten ze door de hele lengte van de draagdoek.

    stripes on the Girasol Symphuo

    Deze strepen komen heel vaak voor bij de Girasol draagdoeken en worden niet als de weeffouten beschouwd.


De Girasol draagdoeken met ergere of meer opvallende weefonregelmatigheden worden als Second Choice draagdoeken verkocht, meestal met korting. Deze draagdoeken zijn ook veilig voor het babydragen.

 

Elke Girasol draagdoek wordt handmatig gecontroleerd door Gerhard en Camilla in Berlin – de eigenaren van de Girasol.de en experts op het gebied van handgeweven stoffen.

 

Wie maakt de Girasol draagdoeken?


Het familiebedrijf van Pedro Alba ligt in het bergen van Guatemala, niet ver van de meer Atitlan. Het gebied is heel moelijk te bereiken. De meeste mensen in de bergen van Guatemala leven in een soort nederzettig – geen dorp met centrale straat, maar in afzonderlijke huizen.

 

Het contact met de familieweverij loopt via telefoon. De weverij heeft ongeveer 14 weefgetouwen. De meeste wevers van de draagdoeken zijn mannen. Vrouwen weven ook, maar veel minder en voornamelijk op kleine weefgetouwen.

 

Het moelijkste in het weefprocess is het bereiden van de weefgetouw en het opzetten van de garens. Daarom vinden de wevers de ontwerpen met veel smalle strepen minder leuk want het kost veel meer tijd om de weefgetouw voor te bereiden.

 

1 wever kan rond 15-20 meter stof per dag produceren.

 

De dag van de wever begin vroeg – om 7:00-8:00 uur met een korte pauze in de ochtend en een langere lunchpauze. Na de werkdag in de weverij gaan de meeste mensen nog in hun eigen moestuin werken.


Exclusive Girasols

 

SlingoMama heeft haar eigen ontwerpen van de draagdoeken die door de Girasol.de zijn gemaakt – Amitola, Donau, Symphuo, Betula, Folia, Drop, Hanami, Lilia, Mister X, Mojito, Aurora, Snow Flame, Vamp en Frigga. Deze draagdoeken zijn via de SlingoMama in Nederland te koop of via de retailers in andere landen.

 

 

girasol mojito slingomama exclusive girasol mojito slingomama exclusive

 

girasol mojito slingomama exclusive girasol mojito slingomama exclusive

 

girasol mojito slingomama exclusive

girasol mojito slingomama exclusive girasol mojito slingomama exclusive

girasol mojito slingomama exclusive girasol mojito slingomama exclusive

girasol mojito slingomama exclusive girasol mojito slingomama exclusive